VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Need advice on using your Roland Hardware.
Please note we do not give engineering advice in this group
Post Reply
Rod
Member
Posts: 11
Joined: Fri Feb 12, 2016 3:22 pm

VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Post by Rod » Tue May 23, 2017 4:00 pm

Hi, I was wondering if someone could please offer any advice in regards to the above.

I had a shorter roll of vinyl loaded this morning (914mm). Upon loading the roll I selected the TU setting during sheet setup, the pinch rollers were lowered and as expected, the media was advanced automatically with on screen instructions for attaching to the take up roll.

This afternoon I am trying to do the same thing with a wider roll (1300mm) but no matter how many times I try, I cannot get the printer to acknowledge I wish to use the take up roll. Each time I select TU before lowering the pinch rollers, the print carriage measures the width of the roll displays the measurement on screen and stops there (as if I'm loading a roll without using the TU system).

Am I missing something obvious or has anyone experienced this too? I really hoped to get the job up and running and printing overnight tonight.

Any help/advice would be very much appreciated.

Thanks

User avatar
mrtn
Gold Member
Posts: 2295
Joined: Tue Feb 14, 2012 4:37 pm
Location: Tallinn, Estonia

Re: VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Post by mrtn » Tue May 23, 2017 4:02 pm

Is the take-up working and cable connected?
Roland Dealer since 1993
facebook
instagram

Rod
Member
Posts: 11
Joined: Fri Feb 12, 2016 3:22 pm

Re: VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Post by Rod » Tue May 23, 2017 4:21 pm

Hi thanks for the quick reply.

The take up is working and connected. I have just disconnected and reconnected the cables to make sure none are loose.

When I try and load the roll same thing - no option to attach the vinyl to the take up.

It's as if each time I try, the printer forces the roll option.

Any thoughts?

User avatar
mrtn
Gold Member
Posts: 2295
Joined: Tue Feb 14, 2012 4:37 pm
Location: Tallinn, Estonia

Re: VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Post by mrtn » Tue May 23, 2017 6:41 pm

You may have some kind of a software glitch there, parameter conflict (one setting overriding the other) in the printer memory. You may ask your dealer to rewrite the parameters in the printer.
Roland Dealer since 1993
facebook
instagram

Rod
Member
Posts: 11
Joined: Fri Feb 12, 2016 3:22 pm

Re: VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Post by Rod » Wed May 24, 2017 11:17 am

Thanks again for the reply. I had to give up last night and reload other media. Again the TU setting works fine switching back to the narrower roll.

I will try again this morning and see if I can get it to work.

When you say software glitch I guess you mean the printer firmware? I believe it is fully up to date but I will check and see if there are any updates available. If it is a firmware glitch maybe an upgrade will solve it.

Will report back with how things go.

Rod
Member
Posts: 11
Joined: Fri Feb 12, 2016 3:22 pm

Re: VS640i - TU and TU2 during roll setup doesn't apply

Post by Rod » Wed May 24, 2017 12:28 pm

OK so the TU setting has randomly started working with the wider roll.

No idea what was going on yesterday as I have done nothing different today. Very strange!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest