MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Need advice on using your Roland Hardware.
Please note we do not give engineering advice in this group
Post Reply
LGray
Member
Posts: 2
Joined: Sat Jun 17, 2017 9:09 am

MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by LGray » Sat Jun 17, 2017 9:22 am

Hello,

We have had the machine since September and in October we noticed a faint rub mark while engraving text, which has gotten worse. Anyway to cut a very long story short the machine has been looked at by two engineers and sent back but it is still rubbing.

Has anyone had this problem? Is it common? also how did you fix it? Any help would be much appreciated!


Many Thanks

Leah

User avatar
mrtn
Gold Member
Posts: 2366
Joined: Tue Feb 14, 2012 4:37 pm
Location: Tallinn, Estonia

Re: MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by mrtn » Sat Jun 17, 2017 9:29 am

Plenty of talk about this issue in previous topics. Feel free to browse.

Usually it's the nose guard, printhead or a mechanical issue with movement and/or alignment.
Roland Dealer since 1993
facebook
instagram

LGray
Member
Posts: 2
Joined: Sat Jun 17, 2017 9:09 am

Re: MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by LGray » Sat Jun 17, 2017 9:47 am

I've tried searching for it in the search bar but nothing else comes up... I typed in 'rub marks', 'MPX 90 rubbing' ... what should I search for?

I tried the green and blue nose cone, it's had a new head and it's had some parts changed when it went back to Roland ... They tried saying that this time it was because the head was dirty and to clean it, which I have started doing every couple of engraves but it still does it, so can't be that. Has anyone successfully fixed the problem?

Thanks

User avatar
mrtn
Gold Member
Posts: 2366
Joined: Tue Feb 14, 2012 4:37 pm
Location: Tallinn, Estonia

Re: MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by mrtn » Sat Jun 17, 2017 1:28 pm

Head problem can be intermittent.
Roland Dealer since 1993
facebook
instagram

bensh4psx
Member
Posts: 6
Joined: Thu Nov 09, 2017 3:11 pm

Re: MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by bensh4psx » Wed Nov 15, 2017 3:04 pm

Hi

I have the same problem currently, I keep changing the nose cone for a new one and after a few days it starts to happen again.

Did you find a resolution to this?

Regards
Ben

User avatar
Kai Perry
Moderator
Posts: 2208
Joined: Wed Aug 03, 2011 3:59 pm
Location: Clevedon
Contact:

Re: MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by Kai Perry » Fri Nov 17, 2017 12:13 pm

If the item you are impacting on gives off any dust or swarf, then the nosecone can pick this up and cause the scratching, try cleaning the nosecone with a brush after each print.
Kai Perry
RolandCare Advisor
Roland DG (UK) Ltd
http://www.rolanddg.co.uk

bensh4psx
Member
Posts: 6
Joined: Thu Nov 09, 2017 3:11 pm

Re: MPX-90 'Rub' marks left on engraved items

Post by bensh4psx » Mon Nov 27, 2017 8:05 pm

Hi Kai

It is happening i think because i am engraving black painted lighters, and ofcourse the pin has to dig through the paint and this causes dust / residue.

What type of brush would be best for this? Would a wet wipe be more effective?

Thanks
Ben

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests