ROLAND VP-540 Wrong head installed

General chat that doesn't fit into other categories
adamfromayr
Member
Posts: 15
Joined: Tue Apr 25, 2017 7:51 pm

ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by adamfromayr » Wed Aug 01, 2018 5:25 pm

Ive been refurbishing my Roland VP-540 Guys and got off ebay cheap and looking forward to using it

ive made a video on https://www.youtube.com/watch?v=OaoLRtL52QQand want someone to tell me whats going on please?

or if anyone has any software? or such to help me get it working

Im in a seaside scottish town and not gonna pay £100SSS for an engineer as got this far

and im skint

any help please?

User avatar
Kai Perry
Moderator
Posts: 2632
Joined: Wed Aug 03, 2011 3:59 pm
Location: Clevedon
Contact:

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by Kai Perry » Fri Aug 03, 2018 9:29 am

The error relates to the signal between the head and the main board, it is likely a fault with the head carriage board or the head/trailing cables.
Kai Perry
Application Engineer
Roland DG (UK) Ltd
http://www.rolanddg.co.uk

adamfromayr
Member
Posts: 15
Joined: Tue Apr 25, 2017 7:51 pm

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by adamfromayr » Sat Aug 04, 2018 10:38 pm

Thanks Kai

I will look into this on Sunday

I used new cables, but will check again, see if i can spot anything, did you see my video i made? just incase you spotted anything

Thanks again Kai

adam

Mark83
Member
Posts: 14
Joined: Sat Jul 28, 2018 11:23 am

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by Mark83 » Sun Aug 05, 2018 6:33 am

I'm not really sure with this but you can try it, it cannot harm some any parts. try to perform limit initialization.

Ronee
Member
Posts: 6
Joined: Fri Jul 06, 2012 11:08 am

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by Ronee » Tue Aug 07, 2018 3:55 pm

From experience i would say that you have installed a very old printhead.

this doesnt mean that its no good, its just that the original SP printers had a slightly different style of head which is not recognised in the newer machines, albeit they look the same.

there is no way round this from a user perspective im afraid
Sales Support
Roland DG UK
sales@rolanddg.com

adamfromayr
Member
Posts: 15
Joined: Tue Apr 25, 2017 7:51 pm

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by adamfromayr » Wed Aug 08, 2018 2:59 pm

hi there

I tried the Limit initiliation

Still says the wrong print head is installed


All my cables look good, when i bought this the seller said "the carriages had seized up!

So i replaced the THK ones with new ones and new cables, the orginal heads were used

I may have put them in the wrong bit? such as the orginal Cyan went into the Black area? would this make this happen?

want to get the thing working been in my livinroom a month now

please help?

my cable look good? and i cleaned all the heads etc
DSC05019.JPG

User avatar
Kai Perry
Moderator
Posts: 2632
Joined: Wed Aug 03, 2011 3:59 pm
Location: Clevedon
Contact:

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by Kai Perry » Wed Aug 08, 2018 5:08 pm

The message still suggests a replacement print carriage board would be necessary.
Kai Perry
Application Engineer
Roland DG (UK) Ltd
http://www.rolanddg.co.uk

adamfromayr
Member
Posts: 15
Joined: Tue Apr 25, 2017 7:51 pm

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by adamfromayr » Wed Aug 08, 2018 8:22 pm

Thanks Kai

Just paid £58 for a new one from China should be here by next week


Will update you guys soon

REALLY hope thats all it is now?

what you think?

adamfromayr
Member
Posts: 15
Joined: Tue Apr 25, 2017 7:51 pm

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by adamfromayr » Tue Aug 14, 2018 10:57 am

hi


The CP Isnt lit now? i checked all my cables

any ideas?

do all the covers have to be on? to push down sensor switches?

i only changed the board in the middle

thanks
Attachments
DSC05096.jpg

adamfromayr
Member
Posts: 15
Joined: Tue Apr 25, 2017 7:51 pm

Re: ROLAND VP-540 Wrong head installed

Post by adamfromayr » Tue Aug 14, 2018 1:22 pm

hi a slightly damaged cable to the CP Main control Panel was damaged i fixed that!

Replaced a brand new "print carriage board! £58

STILL Says: WRONG HEAD INSTALLED

ANY IDEAS?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest